Nee, nee, nee, nee, nee, nee, nee, nee en nog eens nee

/, GeekKnowledge/Nee, nee, nee, nee, nee, nee, nee, nee en nog eens nee

This translation was originally written by David Walsh and was posted on CSS Zone.

GEEKFM - 9 don'tsMijn werkgever is gespecialiseerd in het maken van websites voor middelgrote bedrijven. We doen vrijwel nooit iets voor particulieren en ook niet voor de multinationals. Door dit werk kom ik veel in contact met beslissers binnen verschillende branches. En vrijwel iedere keer eindigen onze gesprekken ermee dat de andere partij verteld over hun vorige webdesigner en hoe hun site ineffectief en niet representatief is. Uit al deze gesprekken heb ik karakteristieken gefilterd, die hieronder in 9 tips staan samengevat:

1 Hij noemt zichzelf: ‘Webmaster’
Iedereen die zichzelf ‘Webmaster’ noemt is dit hoogstwaarschijnlijk niet. De term ‘webmaster’ is een synoniem geworden voor ‘amateur’ . Het web heeft zich doorontwikkeld in vele verschillende gebieden, waardoor de term ‘webmaster’ geen betekenis meer heeft (als die al wel ooit bestaan heeft).

2 Hij is een expert in FrontPage
Elke ontwikkelaar / designer met een opleiding weet dat Microsoft FrontPage absoluut geen professioneel programma is. Voor mama’s en papa’s die een website voor hun honden willen maken voldoet het prima, maar niet voor iemand die online business wil bedrijven. Ik beweer dat een beetje Web Developer op code-level moet werken.

3 Hij zal je website aanmelden bij zoekmachines
Je website aan laten melden bij honderden zoekmachines zou geweldig effectief zijn… … zo’n 10 jaar geleden. Tegenwoordig worden websites door zoekmachines geïndexeerd op basis van content en sleutelwoorden. In zoekmachinepositionering (a.k.a. Search Engine Optimalization) gaan grote bedragen om en je website simpelweg aanmelden bij de zoekmachines (hey, ik ben er ook!) zorgt er simpelweg niet voor dat je bij Google op de eerste pagina wordt gevonden.

4 Hij wil een “Deze website is ontworpen door…” vermelding op iedere pagina
Je betaald hem om een marketing-tool voor je te maken — niet om voor hem een uithangbord te ontwerpen! Jouw website is een springplank voor jouw handel. Je webmaster is simpelweg de man achter de gordijnen – een plek waar je hem ook moet laten.

5 Hij heeft een coole website gemaakt voor
Jouw bedrijf heeft iemand nodig die al langer rondloopt en al wat vaker met dit bijltje geslagen heeft. Het meest gehoorde antwoord op de vraag: “Wie is hij en voor welke bedrijven heeft hij gewerkt?” is: “Oh, hij heeft een website gemaakt voor de dochter van de directeur.” Serieus.. dit hoor ik iedere keer. Kies iemand met een goedgevulde portfolio die referenties kan leveren.

6 Hij kan een mooie landingspagina maken met Flash-animatie
Vertaling: “Ik kan uren bezig zijn met je geld te verspillen aan het maken van iets dat te lang duurt om te laden en dat vaker wordt overgeslagen dan een toetje in een slecht restaurant.” Eenduidigheid en duidelijke navigatie is belangrijk bij web design. Zinloze animaties die de bezoekers tijd en geld (als ze nog een telefoonlijn gebruiken) niet.

7 Hij zegt dat hij een HTML-expert is
Wie is dat nu niet? In mijn ogen is het bombarderen van een klant met termen (PHP, Ruby on Rails, ColdFusion, etc), tenzij gevraagd, nutteloze zooi is. Een autoreparateur kan gebruik maken van een banaan als dat de oplossing biedt, het maakt mij niet uit. Hou je middelen voor jezelf – met name HTML – de klant maalt er niet om.

8 Hij zal een coole teller op de website integreren
Je voegt een relikwie van Internet 0.1 op je website, zodat je concurrenten precies je sitestats kunnen bijhouden? Leuk! Bezoekertellers geven je website een kneuterige uitstraling, onprofessioneler dan dit kan bijna niet!

9 Hij plaatst een “Voor optimale weergave gebruik je het beste…” bericht op je website
Elke échte Web Developer weet dat de regels niet door hen worden bepaald. Volg de standaarden in de eerste opzet en verbeter eventuele foutjes in Internet Explorer… dat is hoe het moet. Geen programmeur met verantwoordelijkheidsgevoel zal een “voor optimale weergave..”-bericht zetten op de eerste pagina van een website.

By |2016-12-15T09:59:45+00:00March 11th, 2008|GeekDesign, GeekKnowledge|0 Comments

About the Author:

No Comments

 1. david March 11, 2008 at 1:52 pm - Reply

  “webdesigner” (mijn titel hier …) is ook zo’n knurftige titel eigenlijk…nat als “Webmaster” … ik zou liever “Internet vormgevings guru” zien …maarja LOL

 2. Dice March 12, 2008 at 8:57 am - Reply

  “Voor optimale weergave gebruik je het beste…”

  … een computer maar vooral een monitor.

 3. Huh March 13, 2008 at 10:02 am - Reply

  Voor optimale weergave gebruik je het beste…standaarden in de eerste opzet en verbeter eventuele foutjes in Internet Explorer.

Leave A Comment